A
crohn kezdetén, az első műtétem előtt volt a legaktívabb a betegségem. Lassan
már semmit nem mertem enni, mert mindentől ment a hasam. A crohn azonban nem
olyan, mint egy hasmenéses vírus. Hiába megy az ember hasa, attól még éhes (én
legalábbis az voltam), és nem jók rá az általános diétás ételek (mint pl.: a
köménymagleves, vajas pirítós, ét csoki). Enni azonban nem igen tudtam, mivel
annyira be volt gyulladva a szervezetem, hogyha csak egy korty vizet is
ittam, úgy éreztem, mintha tüzes vasat nyomtak volna a nyelőcsövemhez.
Nehezemre esett minden egyes falat lenyelése, és a gyomorszájam is iszonyatosan
fájt.
A
neten akkoriban találtam rá egy diétás oldalra, ahol minden le van írva, mit
szabad aktív és passzív szakaszban fogyasztania nagy általánosságban a crohn
betegeknek.
A
crohn betegségnél tudni kell, hogy mindenkinek egyéni az étel
toleranciája.
Fontos,
hogy idővel az ember saját maga kitapasztalja, mi jó neki és mi nem. Ezt sajnos
senki más nem tudja majd eldönteni, nincs általános crohn diéta. Mégis szerintem
nagy általánosságban igazak ránk a fenti címen leírt dolgok. Zsíros és fűszeres
ételeket mindenképpen érdemes elkerülni, ahogyan a cukrot és az adalékanyagokat
tartalmazó ételeket is. Persze kizárni nem lehet mindent, de nem árt az
óvatosság. Érdemes a zöldségeket és a gyümölcsöket is meghámozni, és
megpárolni, nekem viszonylag kevés dolgot tolerál nyersen a szervezetem. A
héjaktól és a magvaktól pedig általában újra aktivizálódom.
Nagyon
durva aktív szakaszban én kizárólag sóban vízben főtt krumplit, rizst és
rizsnyákot, valamint almakompótot (friss alma, vízben párolva, cukor nélkül)
tudtam enni. Vízben párolt csirkemellel is megpróbálkoztam, azt azonban ki is
hánytam.
Körülbelül
négy hétig tartott ez a diétám. Mikor már nem fájt a nyelőcsövem és a
gyomorszájam sem, bevezettem a vízben párolt cukkinit, valamint a főtt tojást.
A cukkinit érdemes meghámozni, ahogyan a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt is,
mert irritáló lehet a héjuk. Kicsit később a párolt csirkemellel és hallal is
megpróbálkoztam, melyek ezúttal már nem okoztak gondot.
Mérsékeltebben
aktív időszakban sokkal több mindent tudok fogyasztani, viszont az olyan
dolgokat, mint a méz, étcsoki vagy uborka, olyankor bizony el kell
hagyni.
Az ételeket
a betegségem kezdetén lassan vezettem be, eleinte mindenből csak egy nagyon
keveset ettem. Olyan három-négy naponta próbálkoztam egy új étel, vagy fűszer
bevezetésével, hogy tudjam, mi irritálja a belemet, hogy mit szabad majd a
későbbiekben ennem. Jelenleg még mindig így csinálom, és a kis adagokkal való
bevezetést is tartom.
Majdnem
mindent magamnak főzök, és általában mindig vizet (buborékmenteset) iszom, vagy
sima zöldteát, amit magamnak gyümölcsökkel ízesítek.
A
szervezetem helyreállításában valamennyit segített a kefir gomba, és a repceméz
is, ezekről majd bővebben írok egy bejegyzést.
Bevezetési
sorrend (amik tetszenek a gyomromnak):
Aktív
szakasz
Rizs
Krumpli
Alma
(meghámozva, párolva, vagy kompótként)
Kevésbé
aktív
Cukkini
(hámozva)
Tojás
(eleinte kemény, majd a lágy is)
Csirkemell
Hal
(lazac)
Kefir
(kefir gombából készített házilag)
Csirkecomb
(leszedve a bőre)
Brokkoli
Sütőtök
Fahéj
Laktóz
mentes sajt (lehet a kemény sajtok is jók lennének a laktózosak közül, egyelőre
nem merem)
Laktóz
mentes sonka (csirke és pulyka, nem merek továbbra sem húspult mögüli
felvágottakat venni, ki tudja mi van bennük, ráadásul azokban is lehet laktóz)
Laktóz
mentes joghurt (gyümölcsjoghurt is, a barackosat és a meggyeset bírom)
Laktóz
mentes túró
Pulykamell
Oregánó
Bazsalikom
Kakukkfű
Majoranna
Petrezselyem
Kapor
Köménymag
Babérlevél
Szerecsendió
Kurkuma
Rizsliszt
Krumpliliszt
Zabliszt
Baracklekvár
(házi, kevés cukorral, a boltitól azonnal bevérezett a végbelem, a
diabetikustól is)
Barackkompót
(házi, sárgabarack és őszi is)
Zeller
Borsó
(kipattintva a héjából, héjastul azonnal aktivizálódok, nagyon fájdalmas)
Repceméz
(bélnyugtató hatású, bármennyit megehetek belőle, ráadásul semmi bajom nincs
tőle, nem úgy mint a cukortól)
Babapiskóta
(lehet kapni egyes bioboltokban rizslisztből készülteket is)
Olíva
olaj
Mikor
már az Imuran hatott
Zsömle
(vizezett fajta, bolti)
Kígyóuborka
(meghámozva, nyersen)
Banán
(megsütve)
Laktóz
mentes sonka (disznó)
Búzaliszt
(fehér)
Laktóz
mentes tej (magában sosem fogyasztom, csak ételek készítéséhez használom)
Lucerna
csíra
Borsikafű
(hasonlóan funkcionál mint a bors, csak gyengébb és bírja a gyomrunk)
Rozmaring
Pirospaprika
(édes-nemes)
Laktóz
mentes túrórudi
Étcsoki
(70%-os vagy 85%-os, nádcukor tartalmú)
Padlizsán
Citromlé
(csakis citromból facsart!)
Póréhagyma
(sokkal gyengébb mint a vörös, viszont nagyon finom ízt ad az ételeknek)
Cica
kakaó
Avokádó
(nyersen)
Szegfűszeg
Bécsi
virsli
Négytojásos
tészták (spagetti, stb.)
Csirkemáj
Fehérszőlő
(meghámozva, mag nélkül)
Gyógyteák
(pl.: zsurló, csalán)
Zöldtea
Konzervhal
(saját levében ázott)
Biológiai
kezelés óta
Sárgarépa,
fehérrépa
Császárzsömle
(bolti)
Paprika
(meghámozva, megfőzve, de eléggé bélmozgató)
Gomba
(megfőzve, általában nem eszem meg, csak a leve kedvéért, mert nagyon
bélmozgató)
Őszibarack
(meghámozva, nyersen)
Görögdinnye
(a magokra ezúttal nagyon kell ügyelni, nehogy lenyeljük!)
Paradicsom
(meghámozva, kibelezve a magházát: a húsát kell megpárolni és ízesíteni, kb. 6
db-ot bírok 1 nap, ha többet eszem mehetek wc-re, de egyébként semmi bajom
tőle)
Fehérkenyér
Száraz
fehérbor (vízzel, fröccsként)
Fokhagymasó
Bacon
(módjával)
Fejes
saláta
Bolti
60%-os baracklekvár
Amiket
nem bírok:
Kókuszzsír
(sokan írták, hogy olajjal helyettesíthető, de nekem nem bírja a gyomrom)
Eleinte
a búzaliszt és a zsömle (bevérzett tőlük a végbelem), de mióta az Imuran hatni
kezdett szerencsére semmi bajom tőlük
Sárgarépa,
fehérrépa: a gyomrom bírja, a sipolyom azonban frissen műtve fájt tőlük
rendesen, most már semmi bajom nincs tőlük
Bolti
lekvárok, kevés cukortartalmúak, 60%-osak vagy diabetikusak (csakis biológiai
kezelést követően, különben bevérzett a végbelem tőlük)
Körte
(meghámozva, megsütve, de úgy is nagyon fájt tőle a vékonybelem gyulladt része)
Fehérkenyér
(eléggé fájt tőle a vékonybelem, többfélét is kipróbáltam, csakis biológiai
kezelést követően bírtam)
Vöröshagyma
(nagyon fájt ettől is a vékonybelem)
Ananász
(3 napig fájt tőle a hasam, ez volt az egyik legrosszabb, pedig meg volt sütve)
Házi
meggykompót (fájdalmas)
Borsóhéj
(a leggyilkosabb)
Sör
(gázképző, nem a legjobb)
Laktóz
mentes baromfi virsli (fájdalmas, én a sok E számra gyanakszom)
Mortadella
(kizárólag biológiai után bírtam, amúgy fájdalmas, sok benne az E szám)
Általában
minden ételt megérezek elsőre egy kicsit, amikor bevezetem az étrendembe. Pár
óra elteltével azonban rögtön lehet tudni, hogy mit fog bírni hosszútávon is a
gyomrunk. Azok az ételek, amik úgymond tetszenek a gyomornak, második és
harmadik próbálkozásra már kevésbé érezhetőek. Amiket pedig nem tolerál, első
alkalommal kibuknak.
Régebben
nagy kávés voltam, napi 4et is megittam, azonban úgy döntöttem, erről a
szenvedélyemről végleg lemondok. A tejfölt és tejszínt sem merem kipróbálni
(laktóz menteset sem), a magas zsírszázalék tartalmuk miatt, ráadásul
visszaemlékezve mintha már régebben is bajom lett volna még a laktóz
mentesektől is, ahogyan a káposztától is. A szénsavas üdítőket semmiképp nem
próbálom ki, azt olvastam róluk, hogy azok a legnagyobb gyilkosok ebben a
betegségben, valamint az olajos magvaktól, chipsektől, kukoricától, a
paradicsomtól és a gombától is óva intenek mindenkit (én azért az utóbbi
kettővel megpróbálkoztam).
A
crohn étrendről bővebben
Szerintem
crohnosként fontos, hogy zömében magunknak készítsük ételeinket, és elhagyjuk a
legtöbb előre gyártott ételt. Érdemes időt szakítani rá, hiszen a jobb
közérzetről van szó. A legtöbb crohn-beteg (akik régebb óta szenvednek ebben a
betegségben, és akiknek véleményét fórumokon elolvastam), azt tapasztalták,
hogy a gyorséttermi kaják, valamint a mesterséges anyagokkal készült ételek
(gondolok itt a porlevesekre, szószokra, stb.) hosszútávon teljesen kikészítik
a crohnos gyomrot (valószínű az egészségeset is). Szerintem a betegség
kialakulásában közrejátszanak a mai, modern étkezési szokásaink is. A legtöbben
nem figyelünk arra, mit eszünk, nincs időnk főzni, ezért hajlamosak vagyunk
kész ételeket vásárolni. A legtöbbször azonban nem tudhatjuk, milyen anyagokat
tartalmaznak ezek az ételek, így a következményeit sem tudjuk, mivel jár az, ha
megesszük őket.
Azonban
nem csupán a kész ételektől kell tartanunk. A csirke, amit a boltban
megveszünk, antibiotikumos tápon nevelkedett, a zöldségek-gyümölcsök tele vannak
nyomva vegyszerekkel, a szószok, felvágottak, csokik, pékáruk, chipsek pedig ki
tudja milyen tartósítószerekkel, ízfokozókkal és adalékanyagokkal vannak
teletömve.
A
betegségem kezdetén megpróbálkoztam mindenből bio-t venni, idővel azonban
visszaszoktam a normálra, mert nem bírta a pénztárcám.
Meg
kell hogy valljam, amikor elkezdtem a crohn diétát, nagyon megijedtem. A
boltokban kapható élelmiszerek 90%-át ugyanis teljes egészében elfelejthettem.
Furcsa volt az az íz világ, amibe belecsöppentem, hisz ki enne száraz
csirkemellet, ha az étteremben ebédre egy finom friss salátát vagy gyrost is
vehet?
Nekem
azonban nem volt választásom. Muszáj volt beletörődnöm az ízfokozók
elhagyásába, és megbarátkozni egy szegényesebb étrenddel.
Eleinte
nagyon nehéz volt, a későbbiekben azonban sokkal könnyebbé vált a helyzet. Mára
már kevésbé zavar, ha mások finomat esznek előttem (néha azért csorog a nyálam
és rosszul esik). Megtanultam együtt élni az étrendemmel, amibe azért
csurran-cseppen néha némi izgalom is, például mikor új dolgokat próbálok
ki.
A
crohn étrend egyébként eléggé egysíkú. Nem csupán az ízfokozók elhagyásával van
a gond, azon szerintem még egész hamar túlteszi magát az ember. A zavaró inkább
az, hogy alig ehetünk nyers gyümölcsöt és zöldséget. Nekem rettenetesen
hiányoznak ezek a dolgok, ezért is próbálkozom valamilyen módon
visszacsempészni őket az étrendembe. Kíváncsi leszek, mit sikerül még kibírnia
a gyomromnak. :)
A
másik gondom a fűszerezéssel van (jaj mégis csak az ízek!). Egész sok fűszert
szabad használnunk, elsőre biztosan nem hangzik olyan rosszul, ha elolvassa az
ember. Egy idő után azonban nagyon ellaposodik, hasonló az íz világ, nehéz újat
kitalálni. Sokat kísérletezem az új ízekért, sikerült is pár egész jó receptet
kieszelnem, majd ezeket is felteszem a bejegyzésekben.
Az
ízek nem csupán a hasonló fűszerek miatt egysíkúak, hanem amiatt is, mert nem
igazán ehetünk zsiradékot. Én régebben egyáltalán nem főztem zsírosan, sosem
szerettem az olajban tocsogó kajákat. Na de azért annál, amit most használok,
jóval több olajjal locsoltam meg a húst! Így, hogy nem használhatok szinte csak
egy-egy kiskanál olívaolajat, a csirkemell nagyon száraz lesz, bárhogyan is
készítem el.
Sokszor
készítek egytálételeket sütőben (rakott brokkolit, rakott cukkinit, rakott
krumplit csirkével vagy darált pulykamellel, barackos-sajtos-sonkás
csirkemellet, almás csirkemellet), valamint párolt ételeket is csirkéből,
pulykamellből, és zöldségekből. Csirkecombból húslevest, pulykamellből pedig
gulyáslevest is szoktam készíteni, amik a "crohnos" fűszerek
mellett is nagyon finomra szoktak sikeredni. Reggelire gyakran eszem sajtos
meleg szendvicset, házilag készített májkrémet zsömlére kenve, vagy lágy tojást
pirított zsömlével, ezeket általában nagyon szeretem. A zsömlét sajnos nem
tudom vajjal megkenni (még nem próbáltam ki a magas zsírszázalék tartalma
miatt, margarint pedig egész biztos nem fogom, tekintve, mennyire
egészségtelen), így padlizsánkrémet, vagy túrókrémet szoktam a sonka alá tenni.
Krumplifőzeléket is készítek néha, valamint sajtos besamel mártást is különféle
tésztákhoz. Tejföl helyett joghurttal vagy tejjel szoktam habarni, ugyanolyan
finom velük is az étel.
Gyakran
készítek magamnak piskótát (ennek a receptjét is felteszem majd a blogra). Nagyon
édesszájú vagyok, nem bírom ki édesség nélkül. Általában túrós-almás,
almás-fahéjas, vagy banános-csokis kombinációkat alkalmazom. A piskóták nagyon
finomak és laktatóak, tetejüket mindig megkenem vastagon repcemézzel, de
anélkül is édesek. A sütik rizsliszttel is könnyen elkészíthetők és ugyanolyan
finomak, mint búzaliszttel. :)
Újabban
gyomorbarát pizzát és chipset is készítek magamnak, majd ezeknek a receptjét is
megosztom a blogon, mert nagyon finomak. :)
Már
régóta tervezem, hogy kenyeret is sütök magamnak, jó lenne felváltani a bolti
zsömlét egy adalékmentes pékárura. Ha elkezdem, erről is teszek fel jól
sikerült recepteket.
A
zsömlékkel kapcsolatosan egyébként érdekes megállapításra jutott a gyomrom.
Boltonként változó a minőségük (nem csak állagra), a gyomrom már csak tudja. :D
Az
étrenddel kapcsolatosan szerintem ami igazán fontos még az az, hogy az ember
magának keverje a fűszereket és a szószokat. Én semmiképp nem használnék
vegetát, leveskockát, ketchupot vagy ehhez hasonlókat. Ki tudja mi van azokban
is, jobb az, ha békében nyugszik a gyomor. Egyébként minél több E szám
található egy élelmiszer csomagolásán, annál kevésbé tolerálja a
szervezetem.
Én
egyelőre nem kísértem a sorsot. Lehet túl óvatos vagyok, de amikor nagyon fáj a
gyomrom, az elviselhetetlen. Nem éri meg a szenvedést és a rengeteg
hasmenést.
Nagyon köszönöm a rengeteg tanácsot.
VálaszTörlésEz nagyon jo leirás köszönjük szèpen
VálaszTörlésNagyon köszönöm, én a levesekkel vagyok bajban.
VálaszTörlésAzelőtt minden nap ettem levest.
Ez nagyon jó,hogy leirtad!Várom nagyon a recepteket,amit igértél.
VálaszTörlés