2015. szeptember 9., szerda

Diétákról és csodaszerekről

Sok fórumon és egyéb helyen lehet olvasgatni vagy hallani arról, hogy milyen csodaszerekkel vagy csodadiétákkal lehet teljesen leküzdeni a crohn betegséget. 

Először is tisztában kell lennünk azzal, hogy a crohn betegség gyógyíthatatlan, így teljesen kigyógyulni belőle a tudomány mai állása szerint még nem lehet. Ilyenformán a gyógyszeres kezelést sem szabad soha abbahagyni, mert az súlyos következményeket vonhat maga után.

Az interneten nagyon sok cég közzé szokott tenni különféle "csodaszereket", amik segítségével, saját állításuk szerint, le lehet küzdeni a betegséget. Természetesen fizetős termékekre gondolok. Alapos utánaolvasás után sajnos ki lehet jelenteni, hogy a legtöbbjük átverés. Van 1-2 vitamin és étrend kiegészítő, ami valóban segít a betegség bizonyos szakaszaiban, de teljes gyógyulást semmilyen termék nem fog adni. 

Az interneten nagyon sokat lehet olvasni különböző diéták után, amiket csodaként emlegetnek a crohn esetében, ilyen például a PALEO, vagy az SCD diéta. Én nagyon kíváncsi voltam ezekre, amikor először olvastam utánuk.
A Paleo diéta alapja, hogy olyan fontos élelmiszereket ki kell hagyni az étrendünkből, mint például a krumpli, búza, kefir, joghurt, borsó, stb. Kőkorszaki diétának is nevezik, mert a szerzők szerint felesleges olyan dolgokkal terhelnünk a szervezetünket, amiket az ősemberek nem ettek. Főként nyers, párolt, és sült zöldségeket és gyümölcsöket, valamint húsokat ajánlanak fogyasztani.
Az SCD diéta hasonló elven működik, kicsit másfajta tejtermékek engedélyezésével, másféle zöldségek megvonásával. 

Számomra kissé furcsának tűnik, hogy olyan alapvető élelmiszereket tagadnak meg tőlünk ezek a diéták, amik a crohn betegség kulcsfontosságú táplálékai. Gondolok itt a krumplira, rizsre, lisztre, tejtermékekre.  

Crohn betegségben szerintem legalább olyan fontosak a szénhidrátok, mint a húsok. Hisz miből gyarapodnának a  kilóink? Szimplán a hústól nem hízik az ember, édességet pedig a crohn mellett nem sokat lehet enni. 

Például én az egyik aktív szakaszomban egy hónapon keresztül csakis kizárólag párolt krumplit, rizst és almakompótot tudtam enni. Ha kizártam volna az étrendemből a krumplit és a rizst, az almán biztosan éhen haltam volna, hiszen abban nem található annyi tápanyag, mint a krumpliban és a rizsben. Mást pedig nem volt hajlandó befogadni a gyomrom. 

Tünetmentes időszakban én nagyon sokszor eszem tésztaféléket, melyeket búzalisztből készítek. Míg nem hatott az Imuran gyógyszer, addig nem bírtam megemészteni a búzalisztet, ezért minden tésztafélét rizsliszttel készítettem.  

Az emberek már évezredek óta termesztenek gabonákat, és esznek azokból készült ételeket. Igaz, nem értek hozzá, nem ismerem a tudományos hátterét, szimplán laikusként azt gondolom, hogy nem feltétlen kell kizárnunk az étrendünkből a gabonaféléket. Én például egész biztosan nem tudnék meglenni gabonafélék nélkül. Ezek tartják kordában a testemet, ezek segítségével híztam vissza a kilóimat, ha nem lennének, bizony lehet még mindig iszonyatosan vékony lennék, ami crohn esetében nem a legszerencsésebb.

Nehéz dolog a crohn diéta kérdése. Szerintem mindenkinek a saját tapasztalataira kellene hagyatkoznia. Nem biztos, hogy akinek az egyik dolog használ, az a másiknak is beválik majd. Sok olyan crohn beteg nyilatkozott fórumokon, akiknek valamilyen szinten beváltak ezek meghirdetett csodadiéták, de volt több olyan is, aki meg beteg lett tőlük. Szerintem minden ilyen híres neves diétában az üzlet az első. Van bennük igazság és hazugság is, mindig saját magunknak kell leszűrnünk belőle az igazságot. 

Én crohn betegként azt mondom, hogy fontos kikerülni az E számokkal teli ételeket. E számok szinte az összes félkész ételben előfordulnak, érdemes mindent magunknak készíteni, amikor csak lehetőségünk adódik rá. Nálam például a gyümölcsök és a zöldségek magvai, valamint héjai okozzák még az E számokon kívül a legtöbb problémát.

Nekem egyébként  úgy telnek fájdalommentesen a napjaim, hogy egész egyszerűen majdnem mindent magamnak készítek. Főzök, sütök megállíthatatlanul, kialakítottam magamnak a saját diétámat. Nem szoktam megszegni, egyetlen egyszer sem, ami nem okoz különösebb nehézséget. Nagyon sok finom receptet kitaláltam magamnak, átalakítottam az eredetieket crohnosokra. Nem mondom, néha hiányzik egy-két régebbi étel, de megtanultam együtt élni az új étrendemmel. Szerintem ki lehet bírni, csak az első hetek nehezek. Így pedig teljes egészében elkerülöm a hasmenést és a fájdalmakat is. 

Szerintem mindenképpen megéri saját magunknak kialakítani az étrendünket és sütni-főzni! :)

3 megjegyzés:

  1. Szénhidrátoktól mentesen is lehet egészéges a testsúlyod, ha elegendő zsírt viszel be. Ez borzalmasan hangzik, de erre én is élő példa vagyok.
    És ezen a ponton muszáj megvédenem a diétámat. (no offenzíva!) Én GAPs-ezem és tudom, hogy totálisan horrornak tűnik a dolog, de pár hét diéta után a szkeptikus orvosom is csak csodálkozott és nem győzött dicsérni milyen szépen alakul a vérképem. Pedig akkor még csak a full diétát csináltam, és kihagytam a bevezetőt - persze, hiszen az még horrorabbnak tűnik.
    Még volt egy sipoly műtétem, és akkor utána bevezetővel együtt kezdtem újra a diétát.
    Bevallom elötte én csoki zabagép voltam és gyűlöltem a zsíros dolgokat, lehet, hogy ez is hozzájárult a fellángolásomhoz (a testi-lelki konstellációval együtt), de lehet, hogy nálad teljesen más a dolog állása. Ráadásul egy évig halogattam az diéta elkezdését, mert borzalmasnak tűnt még az ötlete is. De tudod mi az amiért mégis kardoskodom a diétám mellett?
    mert nincs görcsöm
    nem koncertezik a hasam
    nincs puffadásom!!!
    az arcomon a bőr letisztult.
    Bocs, hogy ide okoskodtam, de csak azért írtam meg neked ezeket, hogy ha esetleg lesz egy újabb fellángolásod, amikor látszólag semmi sem segít, próbáld meg ezt, jó szívvel tudom ajánlani!

    VálaszTörlés
  2. Szia! Örülök neki, hogy rátaláltál egy neked megfelelő diétára! :) Nem mondtam, hogy feltétlenül rossz elhagyni az összes szénhidrátot, csak azt írtam le, hogy nem feltétlen mindenkinek ez lesz a megfelelő diéta. Sajnos nagyon sok oldalon lehet olvasni, mennyien reklámozzák a szénhidrátmentes diétákat, miközben fórumokon sokan az árnyoldalairól is írnak, arról, hogy megbetegednek tőle. Direkt le is írtam a bejegyzésben: "Szerintem mindenkinek a saját tapasztalataira kellene hagyatkoznia. Nem biztos, hogy akinek az egyik dolog használ, az a másiknak is beválik majd. "
    Én például nem éltem volna túl a fellángolásaimat, ha nincsenek szénhidrátok. Például egyik aktív szakaszomban kihánytam a húst, teljesen rosszul voltam tőle. Egyedül a krumplit, rizst és párolt almát bírtam megenni.
    Nekem jelzi a szervezetem is, hogy szüksége van a szénhidrátokra. Mikor elkezdtem ismét kenyeret és búzalisztet is enni, látványosan visszahíztam a kilóimat, aminek nagyon örültem.A húsokkal sajnos nekem ezt nem sikerült elérnem, bár te valószínűleg sokkal zsírosabb ételeket fogyasztasz nálam. Nyilván nem mindenkinek az én diétám a célravezető, kísérletezgetni kell. Én csak tippeket adok, ami esetleg másoknak is segíthet, nem szentírás amit közzéteszek.

    VálaszTörlés
  3. "Számomra kissé furcsának tűnik, hogy olyan alapvető élelmiszereket tagadnak meg tőlünk ezek a diéták, amik a crohn betegség kulcsfontosságú táplálékai. Gondolok itt a krumplira, rizsre, lisztre, tejtermékekre.

    Crohn betegségben szerintem legalább olyan fontosak a szénhidrátok, mint a húsok. Hisz miből gyarapodnának a kilóink?"
    Nem vagy tisztában alapvető dolgokkal és úgy akarsz tanácsot adni másnak :(
    Szénhidrátokat nem csak az általad felsorolt élelmiszerek tartalmaznak. Paleo-t nem ismerem de az SCD követve biztosan nem lesz szénhidrát hiányod ha az étrendet megfelelően állítod össze.

    VálaszTörlés