Alaprecept
4 db tojás
1 negyed teáskanál szódabikarbóna
5 dkg rizsliszt, vagy búzaliszt
botmixeres habverés után
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojássárgáját
különválasztom a fehérjétől. A
fehérjét habverővel felverem (én botmixerrel verem fel, úgy igaz nem lesz olyan
kemény a habja, viszont sokkal jobb állagú a süti), majd a tojássárgáját is, és összeöntöm őket. Ráöntöm a kimért lisztet, szódabikarbónát, majd összebotmixerelem az egészet. A masszának
kicsit folyós állagúnak kell lennie.
Egy kisebb tepsit kibélelek sütőpapírral, majd
beleöntöm a piskótatésztát. Beteszem a sütőbe. 20 perc alatt megsül. :)
Ha lágyabb piskótatésztát szeretnénk kapni, keverhetünk a
tésztába reszelt almát, vagy sütőtököt.
Banános csokis vagy banános fahéjas piskóta
(Aktív szakaszban fahéjasan banánosan ajánlom a fogyasztását, csoki nélkül)
4 db tojás
1 negyed teáskanál szódabikarbóna
5 dkg rizsliszt, vagy búzaliszt
2 db banán
1 evőkanál cukormentes kakaópor, vagy 1 teáskanál fahéj (érdemes az egyiket a kettő közül, különben a piskótának eléggé
tojás íze lesz)
4-6 db étcsoki kocka, 70%-os, vagy 85%-os, érdemes nádcukor tartalmút venni (elhagyható)
1 db alma meghámozva (elhagyható)
Miután elkészítettem a fent leírt alap piskótatésztát,
belekeverem a kakaóport vagy a fahéjat, (én 1 db reszelt almát is mindig keverek
a tésztába úgy sokkal finomabb), majd úgy öntöm rá a sütőpapírral kibélelt
tepsire. Az étcsoki kockákat apró darabokra vágom, majd beleszórom a
piskótatésztába. A banánt karikákra vágom és azt is elosztva beleteszem a
piskóta tésztába. Ugyanúgy mehet az előmelegített sütőbe, ennek is 20 perc a
sülési ideje.
Miután készen lesz, megvárom még kicsit lehűl. Én
mindig vastagon megkenem repcemézzel a tetejét, úgy igazán édessé válik. :)
Ha
azonban aktív időszakba lépek, méz és csoki nélkül fogyasztom fahéjasan, a banán ha
kicsit érettebb, édes ízt ad a sütinek.
Almás-fahéjas piskóta
Aktív szakaszban is
4 db tojás
1 negyed teáskanál szódabikarbóna
5 dkg rizsliszt, vagy búzaliszt
2 db alma meghámozva
1 teáskanál fahéj
Miután elkészítettem a fent leírt alap piskótatésztát,
belekeverem a fahéjat, majd úgy öntöm rá a sütőpapírral kibélelt tepsire (ebbe
a tésztába is érdemes még pluszban egy almát, vagy egy kevés sütőtököt
belereszelni). Az almát meghámozom, kimagozom, majd vékony csíkokra vágom és
elosztva beleteszem a piskótatésztába. Ugyanúgy mehet az előmelegített sütőbe,
ennek is 20 perc a sülési ideje.
Miután készen lesz, megvárom még kicsit lehűl. Én
mindig vastagon megkenem ennek is repcemézzel a tetejét (persze aktív szakaszban méz nélkül fogyasztom).
Túrós-almás piskóta
piskótához:
4 db tojás
1 negyed teáskanál szódabikarbóna
5 dkg rizsliszt, vagy búzaliszt
2 db alma meghámozva
1 teáskanál fahéj
túrókrémhez:
1 db tojás
1 zacskó túró
1 teáskanál fahéj
méz ízlés szerint
Miután elkészítettem a fent leírt alap piskótatésztát,
belekeverem a fahéjat, majd úgy öntöm rá a sütőpapírral kibélelt tepsire (ebbe
a tésztába is érdemes még pluszban egy almát, vagy egy kevés sütőtököt
belereszelni). Az almát meghámozom, kimagozom, majd vékony csíkokra vágom és
elosztva beleteszem a piskótatésztába. A sütit 10 percre teszem be a sütőbe.
Közben fogok egy csomag túrót, azt összekeverem a
tojással, majd teszek bele fahéjat és mézet. Ezt rákenem a piskótatésztára (ami
10 percet sült), majd 15 percig hagyom még a sütőben sülni.
Sajnálom hogy már ne vezeted az oldalt nagyon jó!
VálaszTörlésNekünk is van egy oldalunk a neve :Crohn,Colitis-sztoma betegek csoportja
meg osztottam az írásaid,
Folytasd az oldalad ,én most találtam rá és nagyon tetszik,sok okos dolgot írtál.
Remélem én is, hogy lesz folytatás mert nagyszerű ötleteket adtál!!!!
VálaszTörlésVárjuk!
Én nagyon megköszönöm ezt a sok dolgot amit leírtál. Jelenleg a kórházba vagyok még emiatt a betegség miatt 16 évesen és ha ezt a blog-ot nem találom meg akkor nagyon szomorú lennék, de így hogy ezeket leírtad csak ennyit mondok... Köszönöm. És én nagyon hálás lennék hogyha még van valami észrevételed az ételek íránt, vagy több recepted amit csináltál és bevált (bármi is legyen az, egy egyszerű reggeli, uzsonna, tízórai, vacsora stb.) akkor megköszön(ném)nénk ha leírnád azokat is.❤
VálaszTörlés